Panická ataka a spouštěče

Stres a bolest na hrudi – jak se jich zbavit?
Sdílejte s přáteli

Už jste někdy zažili náhlý nárůst silné ​​úzkosti a strachu?

Záchvat paniky je intenzivní vlna strachu charakterizovaná jeho neočekávaností a oslabující, imobilizující intenzitou. Srdce vám buší, nemůžete dýchat a můžete mít pocit, že umíráte nebo blázníte. Záchvaty paniky často udeří z čista jasna, bez jakéhokoli varování a někdy bez jasného spouštěče. Mohou se dokonce objevit, když jste uvolněni nebo spíte.

Záchvat paniky může být jednorázový, i když u mnoha lidí dochází k opakovaným epizodám. Opakované záchvaty paniky jsou často vyvolávány konkrétní situací, jako je například mluvení na veřejnosti – zvláště pokud tato situace dříve vyvolala záchvat paniky. Situace vyvolávající paniku je obvykle situace, kdy se cítíte ohroženi a nemůžete uniknout, což vyvolá reakci těla na boj nebo útěk.

Můžete zaznamenat jeden nebo více záchvatů paniky, přesto budete jinak naprosto šťastní a zdraví. Nebo se vaše záchvaty paniky mohou objevit jako součást jiné poruchy, jako je panická porucha, sociální fobie nebo deprese. Bez ohledu na příčinu jsou záchvaty paniky léčitelné. Existují strategie, které můžete použít ke zmírnění nebo eliminaci příznaků paniky, znovuzískání sebevědomí, sebelásky a převzetí kontroly nad svým životem.

Příběh mé klientky

Paní N. měla první záchvat paniky před šesti měsíci. Připravovala se na důležitou pracovní prezentaci ve své kanceláři, když najednou pocítila intenzivní vlnu strachu. 
Pak se místnost začala točit a ona měla pocit, že bude zvracet. Celé tělo se jí třáslo, nedokázala popadnout dech a srdce jí bušilo z hrudi. 
Sevřela svůj stůl, dokud úzkostná epizoda nepominula, ale nechala ji hluboce otřesenou.
Paní N. měla další záchvat paniky o tři týdny později a od té doby se objevují stále častěji. Nikdy neví, kdy nebo kde útok přijde, ale bojí se, že by se to mohlo stát na veřejnosti. 
V důsledku toho zůstávala po práci doma, než aby chodila s přáteli ven. 
Odmítá také jezdit výtahem do své kanceláře ve 12. patře ze strachu, že bude uvězněna, pokud by panický záchvat přišel. Rozhodla se proto vyhledat terapii.

panická ataka spouštěč

Příčiny záchvatů paniky

Ačkoli přesné příčiny záchvatů paniky a panické poruchy nejsou jasné, tendence k záchvatům mohou pocházet z rodinné dědičnosti. Rovněž se zdá, že existuje souvislost s hlavními životními přechody, jako je absolvování vysoké školy a vstup na pracoviště, vdávání nebo porod. Silný stres, jako je smrt milovaného člověka, rozvod nebo ztráta zaměstnání, může také vyvolat záchvaty paniky.

Záchvaty paniky mohou být také způsobeny zdravotními stavy a jinými fyzickými příčinami. Pokud trpíte příznaky paniky, je důležité navštívit lékaře, aby vyloučil následující možnosti:

  • Prolaps mitrální chlopně, menší srdeční problém, ke kterému dochází, když se některá ze srdečních chlopní neuzavře správně.
  • Hypertyreóza (hyperaktivní štítná žláza).
  • Hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi).
  • Užívání stimulantů (amfetaminy, kokain, kofein).
jak léčit depersonalizaci

Spouštěče

Očekávané záchvaty paniky jsou obvykle spojeny s konkrétním spouštěčem, jako jsou davy lidí, létání nebo zkoušky, zatímco neočekávané záchvaty paniky nemají žádný zjevný spouštěč a zdá se, že k nim nedochází.

Dosud není známo, co způsobuje záchvaty paniky, ale některé faktory mohou hrát důležitou roli, včetně genetiky, velkého stresu nebo náchylnosti k němu.

Záchvaty paniky se obvykle vyskytují v důsledku nesprávné interpretace fyzických příznaků úzkosti. Srdeční palpitace mohou být mylně považovány za příznaky srdečního záchvatu. Dušnost, bolest na hrudi nebo pocit na omdlení lze považovat za znamení, že člověk kolabuje nebo umírá. A úzkostné myšlenky mohou vést člověka k domněnce, že ztrácí kontrolu nad svou myslí.

Tyto nesprávné interpretace – které si člověk nemusí být vědom, že dělá – mohou vyvolat záchvat paniky, který se zdá být z čista jasna.

Psychologické spouštěče

  • Chronický stres
  • Stávající stav duševního zdraví, jako je úzkost deprese , obsedantně kompulzivní porucha (OCD) nebo posttraumatická stresová porucha (PTSD)
  • Fobie – lidé mohou zaznamenat záchvaty paniky jako přímý důsledek expozice fobickému předmětu nebo situaci
  • Nedostatek asertivity – rostoucí množství důkazů podporuje myšlenku, že ti, kteří trpí záchvaty paniky, se pasivně pasují ve stylu komunikace nebo interakce s ostatními
  • Nízké sebevědomí
panická ataka projevy

Farmakologické spouštěče

  • Odstoupení od alkoholu, drog nebo léků
  • Vedlejší účinky léků
  • Nadměrný příjem kofeinu

Situační spouštěče

  • Chronická fyzická onemocnění, jako je rakovina
  • Zažijete významnou osobní ztrátu, včetně úmrtí nebo rozpad vztahu
  • Významné životní změny, jako je ztráta zaměstnání, stanete se rodiči a přestěhování
  • „Udržování“ chování, jako je vyhýbání se situacím nebo prostředím vyvolávajícím paniku, úzkostné / negativní sebevyjádření, dysfunkční víra v sebe a zadržené pocity

Autorka článku

Mgr. et Mgr. Bc. Šárka Červinková
Mgr. et Mgr. Bc. Šárka Červinková

zakladatelka psychologické poradny, psycholog a lektor


Další zajímavé články

Terapeuti

Mgr. Luděk Beneš, Dis.

Terapeut, Poradce ve výcviku Jak pracuji? V bezpečném prostředí přijímám svět klientů bez předsudků takový jaký je. Pro zvládání nároků těžkého a nespravedlivého života nacházím

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová
Terapeuti

Mgr. et Mgr. Barbora Holasová

Poradce & terapeutka Jak pracuji? Při své práci považuji za nejdůležitější vytvoření prostředí důvěry a bezpečí, a to pomocí empatie a respektu k individualitě a

Newsletter

Odebírejte novinky do e-mailu

Chtěli by jste mít veškeré novinky, informace a celkový přehled o všem novém ihned v e-mailu? Stačí se přihlásit do odběru pomoci e-mailu níže.